Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Ci ludzie z tolla mówili wtedy że raz na 2 miesiące ale to jest mniej więcej.to się odnosi do wszystkich obcokrajowców i zależy od odległości do domu.np szwedzi muszą jeździć częściej,chociaż ciekawe co z tymi z północy,w końcu też mają daleko.ale żeby to działało trzeba mieć rodzine czyli np żonę i dzieci.nie wiem czy interesuje ich meldunek.no bo ja np meldunek w polsce mam i co z tego.odwiedzanie rodziców się nie liczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
piotr tomasz
(piotruspiotrus)
Wiking
Witam. Co do tematu jestem w takiej sytuacji i jest zypelnie inaczej. Mam syna w Polsce ktorego odwiedzam jestem tu rok i kawalek w rocznice pobytu auto na pl szyldach wywiozlem z norge bo toll nakazal mi pismem a pisalem prosby 3 krotnie o pozwolenie poruszania sie jeszcze rok. Dostalem 3 dni na opuszczenie auta z N.Auto wywiezione zgloszone wywiezienie a tu suprise pismo z toll ze mam zaplacic 56tys nok za...co? nie wiem napisali pare punktow i mam trzy tyg. na zaplate. Napisalem klage wiadomo lecz wszystkie opisane sytuacje wasze u mnie sie nie sprawdzily. Ktos powyzej pisal ze trzeba zglosic sie na policje o przedluzenie jak to?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
piotruspiotrus napisał:
Witam. Co do tematu jestem w takiej sytuacji i jest zypelnie inaczej. Mam syna w Polsce ktorego odwiedzam jestem tu rok i kawalek w rocznice pobytu auto na pl szyldach wywiozlem z norge bo toll nakazal mi pismem a pisalem prosby 3 krotnie o pozwolenie poruszania sie jeszcze rok. Dostalem 3 dni na opuszczenie auta z N.Auto wywiezione zgloszone wywiezienie a tu suprise pismo z toll ze mam zaplacic 56tys nok za...co? nie wiem napisali pare punktow i mam trzy tyg. na zaplate. Napisalem klage wiadomo lecz wszystkie opisane sytuacje wasze u mnie sie nie sprawdzily. Ktos powyzej pisal ze trzeba zglosic sie na policje o przedluzenie jak to?

Poczekaj az dostaniesz odpowiedz. Maja na to 6 tygodni. Widocznie nie dostali na czas zgloszenia o wywozie auta.
No i dowiedz sie za co masz placic.. bo chyba w oparciu o cos skarge pisales..

Mnie zatrzymali do rutynowej kontroli i celnik uswiadomil mnie ze mam jeszcze trzy tygodnie. O przedluzaniu na kolejny rok nie bylo mowy, bo mialem kontrakt na 100%, na czas nieokreslony, za to z dlugim okresem wypowiedzenia..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
piotr tomasz
(piotruspiotrus)
Wiking
Wiesz ja mialem czas na wywiezienie auta i zgloszenie do 1go wrzesnia i zrobilem to mailowo z polski. Wyslalem im klage razem z wydrukiem mailowym gdzie jest data i godzina no i reszte papierow. czekam na odp. od toll
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
piotr tomasz
(piotruspiotrus)
Wiking
A tak w ogole to oni wiedza ze dostali maila na czas i ze wywiozlem fure z norge ale napisali i tak pismo ze wiedza ale mam bulic
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
piotr tomasz
(piotruspiotrus)
Wiking
Kwota do zaplaty to nie jak mi przyslali propozycje pierwszym razem czyli clo wartosc auta i podatek jakos tak teraz mi przyslali mniej ale jednak. O co im moze chodzic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
piotruspiotrus napisał:

Ja mam kolege co byl pol roku i mial umowe na stale i zaplacil 30000, wynajal prawnika i nawet on nic nie pomogl.
Trzeba bylo zaplacic.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
piotr tomasz
(piotruspiotrus)
Wiking
Ale czy mial dziecko lub zone w polsce i byli zameldowani pod tym samym adresem i za co dostal te 30tys?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
PIerwsza sprawa ! UWAGA !!!!!!!!!!!!

malo kto wie że najpierw trzeba miec kontrakt na prace a pozniej nalezy sie zarejestrowac w rejestrze ludnosci . czyli trzeba by bylo zalatwic umowe o prace z polski listownie czy jakis inny sposob pozniej przyjechac i sie zarejestrowac w rejestrze ludnosci ,
podstawowym bledem jest to ze my polacy najpierw przyjezdzamy do norwegi , nastepnie szukamy pracy a jak juz ja znajdziemy idziemy sie zarejestrowac w rejestrze ludnosci i logicznie myslac wedlug nas postepujemy uczciwiee
i co sie okazuje ,nastepuje , ( co madrzy politycy norwescy ustalili !!!
wtedy okazuje sie ze nie mielismy uprawnien do poruszania sie pojazdem na polskich numerach rejestracyjnych po norwegii , gdyz nalezy jak powyzej .
w tym przypadku urzad celny nalicza oplaty wstecz ( a my dostajemy szału !)od momentu przyjazdu do norwegii lub zarejestrowania sie w rejestrze
nie dotyczy to odwiedzajacych rodzine w pl. zone dzieci meza , opieka nad dziecmi
, nastepny przyklad
majac umowe o prace na czas okreslony do roku , nie musimy nic nigdzie zglasac umowe najlepiej miec w aucie
majac umowe na dwa lata , czas okreslony mozemy sie starac o pozwolenie na poruszanie sie na polskich num, rej
jezeli ktos ma zamiar studiowac w noregii moze sie starac na pozwolenie poruszania sie na czas okresu studiow .
umowa o prace stala ale sie wie ze sie wroci do pl. w przeciagu dwoch lat , mozna sie starc o pozwolenie poruszania sie na pl. num. rej ,na dwa lata , raczej trzeba miec kwitek z pl o dwuletnim urlopie bezplatnym . lub bedzie wynajmowal mieszkanie w pl przez rok lub dwa .
kazda osoba jest oceniana indywidualnie przez urzad i nie wystarczy tylko powiedzec czy napisac ze sie ma urlop bezplatny ( trzeba to wszytsko dosc mocno udokumentowac ).
WIEC OSOBY POZOSTAJACE W ZWIAZKU MALUZENSKIM ,SPRAWUJACE OPIEKE NAD DZIECKIEM/MI ,POSIADAJACE NAJLEPIEJ AKT SLUBU ZE SOBA ,MOGA SPAC SPOKOJNIE .(ZONKA CZY MĄZ MUSZA PRZEBYWAC W PL . I NAJLEPIEJ JAK NIGDY NIE POSIADALY NRU. PERSONALNEGO)
OSOBY PRZEBYWAJACE TUTAJ NIE ZAREJESTROWANE ROWNIEZ .
WIEM TYLE ZE POLITI I ZOOLE WSZYTSKO NOTUJA A SZCZEGOLNIE OSTRZEZENIA O PORUSZANIU SIE DO KIEDY TRZEBA WYWIESC SAMOCHOD Z NORWEGII .
ZAWSZE ZA prowadzenie samochodu odpowiedzialny jest kierowca i tlumaczenie ze to nie moje auto nic nie daje , zabiora ! auto wynajete rowniez zabiora !!
co sie dzieje jezeli osoba zostaje zatrzymana do kontroli , u ustala ze sei nie ma uprawnien
zatrzymuja samochod,
trzeba oddac kluczyki
wzywaja lawete i zabieraja auto o magazynu celnego
po kilku dniacgh zwoluje sie konsylium norweskie celnikow , sprawdzaja czy decyzja o zatrzymaniu pojazdu byla prawidlowa nastepnie wzywaja osobe ktorej zatrzymano auto kazac przyniesc jak najwiecej dokumentow ktore ewentualnie upowazniaja do prowadzenia pojazdu na pl. num. rej.
dlaej sprawa idzie do wydzilu prawnego
naliczanie wstecz wszystkich oplat , oplat jest kilka
wstecznie jest naliczany wat , czyli 25% wartosci samochodu
naliczana jest wstecz oplata jednorazowa (dotyczy daty produkcji sam, kiedy byl sprowadzony, poj, silnika, wydzielanie co2 ,oplata jednorazowa nie ma nic wspolnego z cena samochodu ,
im strsze auto im mniejszy silnik , im mniejsze wydzielanie co2 tym mniejsza oplata jednorazowa ,
Oplata jednorazowa jak i vat to sa poprostu oplaty ktore kazdy musi poniesc ,
NP. AUDI A3 rok 2007 2.0 poj 120KW ,
oplata w tym przypadku wynosi 100 tys nok
pzry duzych autach ta oplata wynosi 500 tys koron
nazywa sie to zwyczajnymi oplatami , kary za chwile !!
najniższa stwaka oplaty karnej wynosi 10%( nalagodniejsza stawka, moga byc wyzsze do 40 %) od vatu i oplaty jednorazowej .( jezeli cos jest malo zrozumiale to prosze zapytac priv)
cdn.co z autkami dalej sie dzieje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
agnieszka szczepanska
(aszczepanska)
Wiking
Z tym rokiem to troche inaczej wyglada. Jestem pewna tego co pisze bo bylam na spotkaniu przedstawicieli toll z polskim tlumaczem. Jesli ktos ma umowe na czas nieokreslony to od pierwszego dnia umowy nie moze poruszac sie samochodem na polskich blachach. Wyjatek stanowia osoby ktore 7-8 razy w roku jezdza do polski do rodziny, czyli zona dzieci. Dokumenty na to nalezy wozic w samochodzie bo podczas kontroli moga sprawdzic ewentualnie wezwa do siebie i trzeba bedzie to udokumentowac. Czesto podczas pierwszej kontroli moga dac tylko ostrzezenie ale notuja to i jesli zlapia drugi raz to srokie kary. Jest sposob aby to ominac moj kolega wlasnie tak zrobil , w Polsce w urzedzie poprosil o papier potwierdzajacy ze mieszka pod wskazanym adresem wraz z zona i dziecmi i przetlumaczyl to na jezyk angielski i wozi w samochodzie. W razie kontroli pokazuje ten dokument i juz nikt nie zada od niego papierow potwierdzajacych czestotliwosc wyjazdow do Polski. Na tym spotkaniu pokazal ten papier i przedstawiciel toll powiedzial ze to wystarczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok